Blogy

« Späť

NIGÉRIA: POKRAČUJÚCI PRÍBEH DEBORAH SHETTIMY

NIGÉRIA: POKRAČUJÚCI PRÍBEH DEBORAH SHETTIMY

07 September 2016

Deborah Shettima žila v Maiduguri, z miesta skadiaľ vzišla Boko Haram pri povstaní, ktoré veľmi rýchlo vzbĺklo v roku 2009. Je to zázrak, že prežila množstvá bojov, samovražedné útoky a cielené prepady. Ale ešte väčší zázrak je, že táto žena prežila aj duchovne, aj keď stratila všetkých svojich členov rodiny.

Popoludní 25. apríla 2012 skupina bojovníkov Boko Haram prepadla jej dom. Zastrelili jej muža priamo pred jej očami a uniesli obe dcéry.  Tabitha mala 7 and Sarah 9 rokov. Deborah prosila, aby jej nechali dcéry, ale ich jediná odpoveď bola taká facka, že zostala bez pohybu na zemi.

O tri mesiace neskôr prišli iní bojovníci z Boko Haram. Tí zabili jej syna. Deborah bola z toho hlboko  zranená a mnohí sa čudovali, ako jej viera pomáha prežiť.

Deborah konvertovala na kresťanstvo z islamu a vydala sa aj keď to bolo proti predstavám jej rodiny. Neočakávala od nich pomoc. V skutočnosti nebolo pre ňu prekvapením , že sa pokúšali využiť jej zraniteľnosť, aby ju prehovorili na návrat k islamu. Jej susedia moslimovia sa jej tiež vyhrážali.

Ona sa však nevzdala, rozhodla sa však presťahovať. Vyprázdnila dom, ktorý jej postavil muž a prenajala  si bývanie. Keď sa naposledy stretla s Open Doors povedala: „Žijem veľmi ťažký život. Ale svojej viery sa nevzdám. Rozhodla som sa žiť pre Krista. Pokiaľ budem žiť, zostanem kresťankou. Nech by bolo ohrozenie akékoľvek.

Nemám síce ľahký život, Božia milosť ma však drží. Aj keď som v takejto situácii, nemyslím si, že Boh sa o mňa nestará. On sa stará. Preto ho budem oslavovať aj v tomto stave. Kto vie? Možno mi pomôže a bude sa mi dariť. On ma miluje a ja Ho nikdy nesklamem.“

Nebol v tom ani náznak sebestačnosti v jej správaní. Naozaj žasla nad svojim vlastným osudom. Dávalo jej to všetko zmysel, keď počula o modlitbách za ňu z celého sveta.

Stretneme sa pri nohách Ježiša

Keď Open Doors navštívilo Maiduguri po ťažkých bojoch na konci augusta v tomto roku, boli sme znovu pozrieť Deborah. Bola veľmi rada, keď sme sa stretli, ale nebolo to ľahké stretnutie. Vyzerala veľmi unavená, vychudnutá. Povedala: „Vždy sa znovu rozplakala, keď som si spomenula na svoje dievčatá. Vyplakala som si oči. Moje srdce ma bolí a každú noc moje oči zostávajú široko otvorené v dúfaní, že Boh ma zachráni, ukáže mi svoje milosrdenstvo a spojí ma ešte v tomto živote s mojimi dcérami.“

 Sú tu ešte ďalšie výzvy. Skončil jej nájom a vlastník si pýta teraz dva krát toľko za nájom. Vyhráža sa, že ju vysťahuje. „ Kde získam peniaze? Ja sa jednoducho nemôžem vrátiť do domu, ktorý mi postavil môj muž. Cítim sa zmätená“ vzlykala. Open Doors jej pomáha s platbami. Jej duch nezostal podlomený napriek neustálemu tlaku na ňu. Boli prekvapení, keď videli pohľadnice s podpornými pozdravmi, ktoré dostala od ľudí zo sveta na stenách.

„Hoci mám veľa strachu o osud mojich detí, ktoré sú v rukách Boko Haram, tie pozdravy od mnohých veriacich vo svete, ktorí a modlia za mňa a deti,  ma držia. Aj keď neviem, kde sú moje deti, verím že vaše modlitby pomôžu a zabezpečia, že sa stretneme. Tiež mám útechu, že aj keby sme sa nestretli v tomto živote, stretneme sa pri nohách Ježiša.

Open Doors je mojim najlepším spoločníkom v mojich ťažkostiach. Nemám to v živote ľahké, váš záujem a modlitby ma však držia. Niekedy mám toho dosť a prajem si skôr smrť ako život. Potom si však prečítam pozdrav a jednoducho si uvedomím, že sa ľudia za mňa modlia a pocity sa mi zmenia. Je to požehnanie. Open Doors sú pre mňa osobne Bohom zoslaní.“

Ďakujeme vám za všetku lásku, ktorú ste prejavili našej sestre v Pánovi. Prosím, modlime sa za Deborah a jej dcéry, Tabithu a Sarah.

Zdroj: Open Doors

Foto: wikipedia